AZTN: Program restrukturiranja Croatia Airlinesa treba dopuniti

Bez autora
Jun 03 2013

U postupku odobravanja potpora za restrukturiranje poduzetniku Croatia Airlines (CA), Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ocjenjuje Program restrukturiranja tog poduzetnika, kojeg je 12. ožujka 2013. Agenciji dostavio davatelj potpore - Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Premda je temeljem zahtjeva Agencije Program već dodatno dopunjavan, nakon analize svih podataka i činjenica predočenih u Programu, Agencija nije imala dovoljno elemenata i dokaza da bi se njegovom provedbom mogla osigurati dugoročna tržišna održivost CA bez državnih potpora. Stoga su od davatelja i korisnika potpore za restrukturiranje zatražene daljnje dorade programa. Naime, sukladno propisima o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje poduzetnika u teškoćama, program restrukturiranja mora uspostaviti dugoročnu rentabilnost poduzetnika u nekom razumnom vremenskom razdoblju odnosno sadržavati uvjerljive dokaze o mogućnosti dugoročne tržišne održivosti nakon restrukturiranja i to na temelju realnih pretpostavki o budućim uvjetima poslovanja.

AZTN: Program restrukturiranja Croatia Airlinesa treba dopunitiU postupku odobravanja potpora za restrukturiranje poduzetniku Croatia Airlines (CA), Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ocjenjuje Program restrukturiranja tog poduzetnika, kojeg je 12. ožujka 2013. Agenciji dostavio davatelj potpore - Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Premda je temeljem zahtjeva Agencije Program već dodatno dopunjavan, nakon analize svih podataka i činjenica predočenih u Programu, Agencija nije imala dovoljno elemenata i dokaza da bi se njegovom provedbom mogla osigurati dugoročna tržišna održivost CA bez državnih potpora. Stoga su od davatelja i korisnika potpore za restrukturiranje zatražene daljnje dorade programa.

Naime, sukladno propisima o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje poduzetnika u teškoćama, program restrukturiranja mora uspostaviti dugoročnu rentabilnost poduzetnika u nekom razumnom vremenskom razdoblju odnosno sadržavati uvjerljive dokaze o mogućnosti dugoročne tržišne održivosti nakon restrukturiranja i to na temelju realnih pretpostavki o budućim uvjetima poslovanja. U tom smislu, Agencija smatra da je Program restrukturiranja CA potrebno unaprijediti te dodatno obrazložiti model restrukturiranja u dijelu koji se odnosi na operativne troškove poslovanja poduzetnika, u dijelu koji se odnosi na obveze prema kreditorima kao i u dijelu koji se odnosi na vlastiti doprinos poduzetnika u ukupnim troškovima restrukturiranja.

On, koji prema ocjeni Agencije, mora iznositi najmanje 40 posto ukupnih troškova restrukturiranja. Naime, od korisnika potpore za restrukturiranje očekuje se da značajno doprinese procesu restrukturiranja svojim vlastitim sredstvima, uključujući prodaju imovine koja nije neophodna za njegov opstanak ili iz vanjskih izvora financiranja, ali po tržišnim uvjetima.

Isto tako, u zahtjevu za doradu Programa, Agencija je naglasila kako program restrukturiranja poduzetnika u teškoćama mora predviđati takvu promjenu modela poslovanja koja će mu omogućiti da nakon dovršetka restrukturiranja vlastitim sredstvima može uredno podmirivati sve svoje troškove, uključujući amortizaciju i financijske obveze. U protivnom, Program se ne bi mogao odobriti.

Dopune Programa restrukturiranja CA potrebno je dostaviti vrlo žurno, jer ukoliko se postupak ocjene ovog Programa ne zaključi do 1. srpnja 2013., nadležnost za njegovo odobravanje prelazi na Europsku komisiju koja kontrolira državne potpore u zemljama članicama EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik